Volgende week schaatsen op ondergelopen weilanden
Met een noordoostenwind wordt volgende week koude Noordpoollucht naar ons land geblazen. Vanaf maandag ligt het kwik overdag rond of net onder het vriespunt. ’s Nachts koelt het op uitgebreide schaal af naar -5 tot -10 graden. Vanwege de droge vrieslucht kan al gauw op ondergelopen weilanden en sintelbanen worden geschaatst. Als de vorst aanhoudt is het ijs op de eerste sloten aan het eind van de week mogelijk dik genoeg om op te staan.
Tot nu toe verliep de winter erg zacht en het is dan ook de eerste keer dat het dit winterseizoen écht koud lijkt te worden. In De Bilt kwam het zelfs nog niet tot matige vorst. De kans is groot dat de minimumtemperatuur komende week op het hoofdstation wél onder -5 graden duikt. Landelijk kwam het dit winterseizoen op 1 december al tot matige vorst. Toen koelde het in Gilze-Rijen af naar -5,6 graden. Ook op 2 en 11 december vroor het lokaal matig.
Vorst valt maandag in
De wind draait geleidelijk naar het noordoosten en maandag bereikt koude lucht vanaf de Noordpool ons land. Het koudst wordt het in het noordoosten. Daar is kans op meerdere ijsdagen. Hierbij ligt de temperatuur zowel overdag als ’s nachts onder nul. In het midden van het land komen de maxima rond het vriespunt uit en in het zuidwesten ligt het kwik een paar graden boven nul. Het weerbeeld bestaat uit vrij veel zon en enkele wolkenvelden. Doordat de zon alweer vrij krachtig is kan het kwik regionaal boven nul uitkomen. Wel blijft het schaatsijs op ondergelopen weilanden, sintel- en asfaltbanen goed omdat de lucht vrij droog is. Hierdoor kan de ijsvloer zelfs overdag aangroeien!
Het koude winterweer lijkt tot en met woensdag aan te houden, maar sommige weermodellen laten het tot het eind van de week vriezen. De verwachting is nog vrij onzeker, maar de kans is vrij groot dat het in ieder geval een paar dagen mooi vriesweer is. Of we massaal op de schaats komen hangt af van de duur van deze winterse periode. De meteorologen van Weeronline raden aan om komende week terughoudend te zijn met het betreden van natuurijs.
Bron: Weeronline.nl
Foto: Lammert Pol