Grunniger’ streektoal op 1 in de Vinkenvleugel Vijftig 2018

Grunniger’ streektoal op 1 in de Vinkenvleugel Vijftig 2018

ZUIDWOLDE – By far zijn er twee albums die voor radiomaker Serge Vinkenvleugel er dit jaar met kop en schouder boven alles uit staken: de nieuwe LP van de Duitse band Long Distance Calling en de plaat Raif van de Groningse Marlene Bakker. Het koste radiomaker Serge Vinkenvleugel ook afgelopen jaar weinig moeite om de radio uit te zetten. Alle grote radiozenders lijken inmiddels op elkaar. Daarom draait Vinkenvleugel drie avonden lang bij het nieuwe DNO radio zijn vijftig beste platen van 2018 die je zelden of nooit op de radio hoort.

In de unieke concertenreeks Klein Paradiso in Echten die Delia Bremer samen met Vinkenvleugel organiseert speelde Marlene Bakker samen met de Drentse gitarist/componist Bernard Gepken een intieme uitvoering haar gloednieuwe streektaalplaat Raif. Het studioalbum is grotendeels van de hand van Bakker en Gepken en die hebben volgens Vinkenvleugel een streektaalplaat van ongekend hoog niveau afgeleverd. En nergens in geen standaard albumlijst te vinden: de nieuwe LP Boundless van de Duitse post-rock helden van Long Distance Calling uit Münster. Op dit zesde album klinkt de band nog even fris en energiek als altijd en geven ze flink gas.

Jonge helden en oude bekenden

Verder in Vinkenvleugels ego-lijst 2018 werk van upcomming jonge Nederlandse helden als Tim Dawn, Blue Marble en Blackbird. Oude rotten als Hooverphonic en Novastar zijn ook weer van de partij. En een dikke handvol aan live opnames van concerten die Serge in 2018 bezocht waaronder Roger Waters.

Minder gitaarherrie

Vinkenvleugels lijst van dit jaar is wat minder bevolkt door gitaarherrie dan anders. Alhoewel: de Belgische pret-metalband Fleddy Melculy is aanwezig. Favo-bandje Dream Theater werkt aan een nieuw album dus daar slecht één klein voorproefje van. En verrassend: Alice in Chains is back. Vinkenvleugel: “Natuurlijk zitten er ook weer nummers in die qua lengte of ingewikkelde compositie niet single-fähig zijn, ongeschikt voor de radio dus bij uitstek geschikt voor mijn eindejaarslijst.”

Radiohistorie: De Vinkenvleugel Vijftig

Het is radio fuck-the-format in optima forma: de VV50. De beste platen van het jaar volgens radiomaker Serge Vinkenvleugel. Het begin van de VV50 gaat terug naar de tijd dat over-geformatteerde (muziek)radio nog niet overal zijn intrede had gedaan maar je als gemiddelde luisteraar alternatieve muziek al wel met een zaklamp moest zoeken op de Nederlandse radio. Serge werkte toen al jaren ‘bij de radio’, onder meer in de jaren ’90 bij RTL Rock radio in Hilversum. Serge was in de jaren daarvoor in de Achterhoek al begonnen met het uitzenden van zijn eigen progressieve jaarlijst De Vinkenvleugel Vijftig. Dat programma heeft hij ook meegenomen naar de andere radiozenders. Er is één spelregel: alle muziek in de Vinkenvleugel Vijftig is uitgebracht in het afgelopen jaar. De rest is radio-fuck-the-format.

Klik hier voor de lijst

Foto: Niquell Hoogeveen