Festival van de Drentse geschiedenis

Festival van de Drentse geschiedenis

Oktober is traditioneel de Maand van de Geschiedenis. Diverse culturele (erfgoed)instellingen organiseren deze maand onder de vlag van het Festival van de Drentse Geschiedenis, op verschillende locaties, activiteiten voor een breed publiek. De aftrap is op zaterdag 5 oktober op en rond de Kleine Brink in Assen, daarna trekt het Festival de provincie in.

Hoewel vrouwen altijd zo’n vijftig procent van de wereldbevolking uitmaakten, zijn het toch vaak de mannen die we uit de geschiedenisboeken kennen. Maar wie waren de Drentse ‘powervrouwen’ die in het verleden het verschil maakten? En welke spraakmakende vrouwen waren (en zijn) van grote betekenis voor onze provincie? Het Festival van de Drentse Geschiedenis brengt de markante vrouwen (én mannen) van Drenthe aan het licht tijdens het grootste geschiedenisevenement van de provincie. Maar we staan ook stil bij de traditionele rolverdelingen tussen man en vrouw: op school, op de boerderij en in de zorg.

Wie kent bijvoorbeeld het verhaal van Maria van Antwerpen, een vrouw die zich in de 18de eeuw als man voordeed en trouwde in Coevorden? Film- en theatercollectief The Transketeers ging met bekende én minder bekende LHBT-verhalen uit de Drentse geschiedenis aan de slag en dat heeft geresulteerd in een anderhalf uur durende voorstelling. En zeggen de namen Oetra Gopal, Eline Vedder en Judith Huirne u niets? Bezoek dan zeker de lezing van Marjanne Teunissen, zij schreef een boek over deze (en andere) Drentse powervrouwen. Asser fotograaf Sake Elzinga legde de dames op de gevoelige plaat vast, en ook die zijn tijdens de aftrap van het Festival te zien in het Drents Archief.

Brandstof, de theatervooropleiding van GarageTDI, maakte speciaal voor het Festival van de Drentse Geschiedenis de mythische voorstelling ‘De Prinses van Zweeloo’, en die is geschikt voor jong en oud. De film Boer/-in geeft een prachtig inkijkje in het boerenleven in Drenthe in de vorige eeuw. Speciaal voor kinderen zijn er ook diverse activiteiten tijdens de geschiedenismaand, zoals het mysterie van Landgoed Valkenstein: een spannende speurtocht boordevol geheimzinnige opdrachten in het Drents Archief.

Na de aftrap in Assen gaat het Festival van de provincie in. Bibliotheken, musea, historische verenigingen en andere instellingen hebben de handen ineen geslagen en organiseren een of meerdere activiteiten in de buurt. Een overzicht van alle activiteiten is te vinden op maandvandegeschiedenis.nl/drenthe, in de speciale Festivalkrant die op maandag 30 september is verschenen of op de facebookpagina, via: facebook.com/festivalvandedrentsegeschiedenis.

Het Festival van de Drentse Geschiedenis is een initiatief van het Drents Archief en wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de provincie Drenthe en de gemeente Assen.