De Markiezin van Drenthe presenteert: Voyage d’Hiver

De Markiezin van Drenthe presenteert: Voyage d’Hiver

RUINERWOLD – Geïnspireerd op de beroemde Winterreise van Schubert brengen zanger Peter de Groot en contratenor Michiel Niessen op zondag 28 januari een Renaissance Winterreis ten gehore. De Karstenhoeve in Ruinerwold met haar authentieke interieur en gebint biedt het perfecte decor voor dit bijzondere optreden. In 1827 voltooide Franz Schubert zijn beroemde liederencyclus over een verliefde, maar afgewezen, jongeman die, al dolend door een bar winterlandschap, probeert daar overheen te komen, maar alles wat hij ziet herinnert hem aan zijn verdriet. Zijn depressie is zo diep dat de hele cyclus één zwartgallige reis wordt.

Zanger en Renaissance specialist Peter de Groot zag opmerkelijke inhoudelijke overeenkomsten met chansons uit de Renaissance en creëerde een kunstmatig geschapen cyclus van chansons voor zang en luit, die niet alleen een knipoog is naar een beroemd muziekwerk, maar tevens een reis door de verrassende, en voor velen onbekende, wereld van de zestiende-eeuwse muziek en poëzie. De Franse dichters van de renaissance trekken vaak dezelfde conclusie: Liefde maakt ongelukkig!

De muziek is van diverse niet met name genoemde Franse Renaissance componisten. De chansons zijn in 1579 bijeengegaard door de uitgever en componist Didier Le Blanc. De teksten zijn van Philippe Desportes (1547-1606) en Amadis Jamyn (1540-1593). Luitist Niessen speelt tussendoor solowerken van Nicolas Valet.
Ondanks deze tristesse staat de geestige zanger en performer Peter de Groot, leerling van de beroemde alt Aafje Heynis, bekend van o.a. het Egidius Kwartet en het Amsterdam Baroque Choir van Ton Koopman, garant voor een vermakelijke middag met mooie muziek in goed gezelschap en nodigen wij u uit voor een glaasje na afloop.

Meer informatie op www.sinjekiel.nl/markiezin-van-drenthe/
Toegang € 15,-/ € 12,50 voor donateurs.
Aanvang 15:00 uur in De Karstenhoeve, Dr. Larijweg 21 in Ruinerwold

Kaarten zijn per direct te reserveren via markiezinvandrenthe@gmail.com