Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi gaat van start

Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi gaat van start

Steenwijksmoer – De winterstop is net begonnen voor de veldvoetballers en nu is het vizier volledig gericht op de 41ste editie van het populaire Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi. Op zaterdag 23 december vanaf 18.00 uur gaat het zaalvoetbalspektakel van start met de voorronde, waarbij honderd ploegen in twintig hallen tegelijk proberen de kwartfinale te bereiken. De vele vrijwilligers van het organiserende Protos zijn er weer klaar voor en de spanning is weer te snijden bij de deelnemende ploegen.

Bij een nieuwe editie van het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi begint iedereen weer vanaf nul en de vraag is altijd weer of de favorieten hun favorietenrol weer waar kunnen maken. Daarnaast is het de vraag of deze keer zich ook een outsider meldt die voor een daverende verrassing zorgt. Zal titelverdediger Noordscheschut, dat het toernooi vorig jaar voor het eerst won, de titel kunnen prolongeren en kunnen de vorige finalisten Dedemsvaart, DZOH, HZVV, SVBO en Nieuw Buinen opnieuw hoge ogen gooien. Het aantrekkelijke zaalvoetbaltoernooi leeft in grote delen van het Noorden van Nederland enorm en veel clubs zijn deze dagen bezig zich via oefenwedstrijden en oefentoernooien optimaal voor te bereiden. Op zaterdag 23 december gaat de 41ste editie al weer van start. Honderd clubs spelen in twintig hallen tegelijk de voorronde. Er wordt gespeeld in Dalen, Westerbork, Hardenberg (De Beek), Slagharen, Ommen, Dedemsvaart, Beilen, Coevorden (Drostenhal), Angelslo Emmen, Esdalhal Emmen, Nieuw Weerdinge, Zwartemeer, Emmercompascuum, Borger, Hollandscheveld, Erica, Gramsbergen, Hoogeveen (Het Activum), Veenoord en Zuidwolde.

Slechts enkele mutaties zijn er te noteren geweest. De clubs Klazienaveen en Zwartemeer zijn gefuseerd en nemen voor het eerst deel onder de naam FC Klazienaveen. Pesse, hoofdklasser Staphorst en Westerlee hebben afgezegd. Onlangs meldde ook hoofdklasser Achilles 1894 zich af in verband met een trainingskamp. Ook deze keer was het geen probleem de ontstane gaten in het deelnemersveld te vullen. De nieuwelingen zijn het juist genoemde FC Klazienaveen (za 2J), SV Nieuwleusen (za 2J), FC Meppel (za 2J), VCG (za 5E) en de zondag vierdeklasser uit Oost, WVV ’34 uit Hengevelde. De laatste nieuwkomer is de zondag derdeklasser Turkse Kracht uit Deventer, die Achilles 1894 vervangt. De nieuweling uit Deventer speelt in poule I in Ommen en vervangt daar FC Meppel. De ploeg uit Meppel gaat naar poule J in Westerbork en neemt de plaats in van de Asser hoofdklasser.

Vijftig clubs gaan na de voorronde verder, namelijk de nummers een en twee van elke poule en de tien beste nummers drie. De kwartfinale wordt al op woensdag 27 december vanaf 18.00 uur in tien hallen afgewerkt. Dit zijn De Beek Hardenberg, Dedemsvaart, Zwartemeer, Angelslo Emmen, Hoogeveen (Het Activum), Esdalhal Emmen, Dalen, Nieuw-Weerdinge, Westerbork en Ommen. De nummers een en twee en de vijf beste nummers drie gaan door. Op zaterdag 30 december 2017 vanaf 18.00 uur gaat de strijd weer verder met de halve finale, die in vijf hallen wordt gespeeld, namelijk: Dedemsvaart, Angelslo Emmen, Hoogeveen, Dalen en Zwartemeer. Hier vindt een opruiming plaats en wordt het echt spannend. Alleen de poulewinnaars plaatsen zich voor de finale op 6 januari 2018 in sporthal Angelslo. De nummers twee van de halve finale krijgen nog een extra mogelijkheid om zich ook te plaatsen voor de grote finale door middel van de beroemde tussenronde. Deze ronde wordt gespeeld op woensdag 3 januari vanaf 18.00 uur in sporthal Angelslo in Emmen. De poulewinnaar is de laatste deelnemer aan de finale op zaterdag 6 januari 2018.

Protos kent een landelijke primeur, want vanaf de kwartfinales worden twintig voetbalscheidsrechters uitgerust met headsets. Scheidsrechtersvereniging Hondsrug Zuid Oost Drenthe (HZOD) heeft hiervoor het initiatief genomen. Het arbiterkorps, dat elk jaar de aanstelling van scheidsrechters voor het Protos Weeringtoernooi verzorgt, heeft één set gekocht van Axitour Communication Systems. Het bedrijf uit Barendrecht stelt nog eens vier koffers beschikbaar. De scheidsrechters en de organisatie zijn hier erg blij mee.

Eerst vindt nog de voorronde van het zaalvoetbaltoernooi plaats. Titelverdediger Noordscheschut speelt in Het Activum in Hoogeveen en treft Vitesse ’63, Nieuw Balinge, Elim en Bergentheim en dat lijkt een pittige poule. Vitesse ’63, Elim en Bergentheim zijn gevaarlijke outsiders en het versterkte Nieuw Balinge presteert momenteel uitstekend op het veld. Eersteklasser Noordscheschut zal flink aan de bak moeten. In sporthal Angelslo treffen twee finalisten van vorig jaar elkaar al in de voorronde. Nummer twee SVBO en nummer vier HZVV treffen in Emmen, sc Angelslo, EHS ’85 en Bargeres. Ook hier zullen de favorieten flink aan de bak moeten tegen sterke outsiders. Nummer drie van vorig jaar DZOH, speelt in sporthal Esdal in Emmen tegen Drenthina, Weerdinge, Sweel (zat) en Stadskanaal en ook dat lijkt vooraf beslist geen gelopen koers. Nummer vijf van de vorige editie Dedemsvaart speelt in eigen plaats en zit in een zware poule met eersteklasser Hoogeveen, ZAC, SCD ’83 en Olympia ’28. Hoogeveen lijkt de te kloppen ploeg in deze poule en ook van Dedemsvaart wordt eigenlijk verwacht de kwartfinale te halen. De laatste finalist van vorig jaar Nieuw Buinen, speelt in Nieuw Weerdinge tegen Titan, NWVV, De Treffer ’16 en Valther Boys. Nieuw Buinen is in deze poule favoriet.

De organisatie van het Protos-Weering-Zaalvoetbaltoernooi heeft een website met alle informatie over het toernooi. De site is te vinden onder www.protosweering.nl.