Veilig op vakantie: een goede voorbereiding is het halve werk

Veilig op vakantie: een goede voorbereiding is het halve werk

Eindelijk, tijd voor vakantie! Vrij van het werk, tijd om te genieten en te ontspannen. Blijft u lekker thuis of gaat u op reis? Als u op reis gaat, dan is het natuurlijk belangrijk om dat veilig te doen. We geven deze maand alle tips en informatie om veilig te kunnen genieten.

Als u op reis gaat, dan is het belangrijk om van te voren een aantal dingen te checken of te regelen. Weet u bijvoorbeeld hoe u in het buitenland de hulpdiensten kunt bereiken, waar u het reisadvies van uw bestemming kunt vinden en wat verplicht is om in uw auto te hebben?

Kijk op www.staphorst.nl voor alle reistips.

Alarmnummer 112
U kunt het alarmnummer 112 bellen in alle landen van de Europese Unie (EU) en in een aantal andere landen. U wordt automatisch doorgeschakeld naar de dichtstbijzijnde alarmcentrale. In de meeste landen kunt u Engels spreken met de alarmcentrale. Het alarmnummer is gratis en te bereiken vanaf vaste en mobiele telefoons. U belt alleen naar het alarmnummer als er een noodgeval is en elke seconde telt. Bijvoorbeeld bij een brand, een ongeval of als u getuige bent van een misdrijf. Naast het alarmnummer zijn er ook andere nationale noodnummers voor situaties die niet levensbedreigend zijn. Kijk voordat u vertrekt welke noodnummers er zijn op uw bestemming. Meestal vindt u deze informatie op de website van de overheid van het land. Sla deze nummers op in uw telefoon.

Reisadvies en informatie over uw reisbestemming
Wilt u meer informatie hebben over uw reisbestemming? Met de Reisapp(externe link) van Buitenlandse Zaken en Douane heeft u alle betrouwbare reisinformatie bij de hand en ontvang u een bericht als het reisadvies verandert. In de app leest u onder andere:

Het reisadvies(externe link); lees wat de kleurcode is, welke veiligheidsrisico’s er zijn en wat u nodig heeft voor uw reis
Wat wel en niet mee mag in je bagage op de terugweg naar Nederland
Wat u moet doen als u in nood bent, zoals een ziekenhuisopname of als u uw paspoort kwijt bent.
Hoe u valuta kunt omrekenen
Onderweg met de auto
Op de website van de ANWB(externe link) vindt u een heleboel informatie over als u met de auto op vakantie gaat. Ze geven bijvoorbeeld informatie over het verkeer op de Europese wegen of hoe het tanken in het buitenland werkt. Verder vindt u ook praktische informatie per land (of er bijvoorbeeld vignetten of milieustickers nodig zijn) en kunt u de Fijne Vakantie Check doen.

In veel landen bent u verplicht om een EHBO-doos of gevarendriehoek mee te nemen. Bekijk van te voren hoe het zit op uw bestemming en voorkom onnodig oponthoud of boetes. Lees op website van de ANWB(externe link) wat verplicht mee moet in de auto in het buitenland.

Op de boot
Brand op een boot is extra gevaarlijk omdat vluchten vaak niet makkelijk is. Aan boord zijn er daarom bijzondere voorzorgsmaatregelen en handelingen nodig als er toch brand uitbreekt. Het meest voor de hand liggende blusmiddel aan boord is water. Houd dus altijd een emmer aan een lijn binnen handbereik. Zorg ervoor dat het vluchtplan bij iedereen bekend is en houd vluchtwegen altijd vrij. Ook moeten er voldoende reddingsvesten aanwezig zijn en bewaar ze op een toegankelijke plaats. Meer over veiligheid op een boot leest u in de folder Brandveilige vakantie(externe link) van Brandweer Nederland.

Meer weten?
Bekijk ook de folder Brandveilige vakantie(externe link) van Brandweer Nederland. Een goede en vooral veilige vakantie gewenst!