Praktisch verkeersexamen basisschoolleerlingen

Praktisch verkeersexamen basisschoolleerlingen

Zo’n 250 basisschoolleerlingen van groep 7 of 8 namen op maandag 3 april deel aan het jaarlijkse verkeersexamen. Wethouder Herriët Brinkman gaf om ongeveer 08.30 uur het startsein. Na een route van ongeveer 5 kilometer door Staphorst eindigden de kinderen ook weer bij de sporthal aan de Hoogeweg.

Kinderen mochten meedoen als hun fiets was goedgekeurd. Daarbij werd vooral gelet op of de rem goed werkt, of de fietsbel duidelijk klinkt en of er een rode reflector achterop de fiets zit. Het praktische fietsexamen maakt onderdeel uit van het landelijke verkeersexamen. Eerder was er al een theoretisch verkeersexamen afgenomen.

Veilig Verkeer Nederland en de gemeente Staphorst organiseerden samen het praktisch verkeersexamen. De kinderen legden een route van ruim 5 kilometer af en passeerden hierbij 11 controleposten. Bij de controleposten stonden vrijwilligers langs de route die, aan de hand van een controlelijst of app, de verschillende handelingen van de kinderen beoordeelden. Als een handeling niet goed verliep, werd het onderdeel ter plekke opnieuw gedaan. Zo leren kinderen direct van hun fouten en werd voorkomen dat ze een herexamen moesten doen.