Recordjaar voor gevangenismuseum

Recordjaar voor gevangenismuseum

VEENHUIZEN – Het Gevangenismuseum in Veenhuizen heeft het afgelopen jaar een record aantal bezoekers ontvangen. Eind december stond de teller op 125.000. Afgelopen zomer beleefde het museum mede onder invloed van Het Pauperparadijs al zeer drukke maanden. In de maanden daarna zette de trend door, mede dankzij verschillende museale initiatieven waaronder de speciale kinderactiviteiten tijdens Oktobermaand Kindermaand, lezingen, een theatervoorstelling over de Eerste Wereldoorlog, de zenddagen tijdens de kerstvakantie en het Koloniediner, dat wegens succes ook in 2018 weer georganiseerd zal worden.

Het succes van het theaterspektakel het Pauperparadijs, dat net als in 2016 ook afgelopen zomer werd opgevoerd op de binnenplaats van het museum, heeft zeker bijgedragen aan de toenemende belangstelling voor Veenhuizen. In totaal hebben ruim 90.000 mensen de voorstelling bezocht, die volgend jaar in Carré zal worden opgevoerd.
Directeur Peter Sluiter is blij met het bezoekersrecord : ”Bovenop die 125.000 museumbezoekers hebben we afgelopen jaar ook nog eens 52.000 theaterbezoekers gastvrij ontvangen. De belangstelling voor de bijzondere geschiedenis van Veenhuizen is echt enorm!”

Sluiter rekent ook in 2018 op grote belangstelling. Om daarop voldoende voorbereid te zijn heeft het museum dankzij financiële ondersteuning van de Provincie Drenthe in december een extra Boevenbus in gebruik genomen. Onafhankelijke museuminspecteurs beoordeelden het Gevangenismuseum het afgelopen jaar met een 9,0 en verkozen het tot het op een na beste museum voor kinderen van Nederland.

Ook voor 2018 heeft het Gevangenismuseum genoeg plannen. In januari gaat het museum beginnen met de vernieuwing van het deel van de vaste expositie dat de geschiedenis vertelt van Veenhuizen, van Kolonie van de Maatschappij van Weldadigheid tot Bajesdorp. Daarnaast zal in de zomer bekend worden of de Koloniën van Weldadigheid de UNESCO werelderfgoed status zullen krijgen. Maar ook vertrouwde evenementen als de Bajesdag komen terug.