Huus van de Taol: Dat ik besta komt door de taal

Huus van de Taol: Dat ik besta komt door de taal

GIETEN – Het komt niet vaak voor dat er een biografisch portret verschijnt van een nog in leven zijnde schrijver. En al helemaal niet als het gaat om een schrijver die een groot deel van zijn werk in de streektaal heeft geschreven. Het mag dus een bijzonderheid heten dat op 22 januari – de 86ste verjaardag van Gerard Nijenhuis – in het gemeentehuis in Borger-Odoorn het boek Dat ik besta komt door de taal, wordt gepresenteerd. Lukas Koops schreef dit biografisch portret over de Drentse schrijver Gerard Nijenhuis en hij had hiervoor vele gesprekken met Nijenhuis, zijn partner, zijn familie en vrienden. Dichterbij kunnen bronnen niet zijn.

Het is een boeiend en fijn leesbaar portret geworden. Gerard Nijenhuis is de nestor van de Drentse schrieverij en een persoonlijkheid met een enorme staat van dienst op een veel groter cultureel en maatschappelijk gebied. Zo ontvangt hij in 1987 de Culturele Prijs van Drenthe, hij richt tot twee keer toe de Drentse Schrieverskring op, staat aan de wieg van het Drentstalige tijdschrift Oeze Volk en presenteert verschillende televisie- en radioprogramma’s.

Nijenhuis groeit op in Gieten (1932) waar hij als zoon van de burgemeester, met een ziekelijke moeder en twee oudere broers, geen doorsneejeugd beleeft. In deze gevoelige periode spelen de mensen uit het dorp Gieten een belangrijke rol; hij krijgt een plek in hun gezinnen en leert de streektaal.
Tijdens en na zijn studie theologie in Groningen en Amsterdam, blijkt de homoseksuele geaardheid van Gerard Nijenhuis steeds duidelijker. Dit heeft grote invloed op zijn gezinsleven, zijn pastoraal werk en, naar later zal blijken, op zijn schrijverscarrière. Na zijn huwelijk, waarin vier zonen worden geboren, woont Nijenhuis weer in Drenthe, voornamelijk in Bronneger.
Nijenhuis zelf ziet in zijn leven een voortdurende tweeslachtigheid. Hij voelt zowel voor het dorp als de stad, schrijft zowel in het Drents als in het Nederlands; en hij beleeft zijn liefde voor mannen en zijn huwelijk en kinderen, hij voelt zich zowel romanticus als modern wereldburger.

Voor dit portret heeft journalist Lukas Koops vele gesprekken met Gerard Nijenhuis gevoerd. Openhartig vertelt deze kleurrijke schrijver, dominee, docent en presentator, over zijn leven; over zijn familie, zijn persoonlijke ontwikkeling en over zijn werk en schrijverschap. Daarnaast heeft Koops een groot aantal mensen uit de omgeving van Nijenhuis geïnterviewd. Zo spreekt hij onder meer met vrienden en familie, waaronder partner Jan Gilhuis, zijn kinderen en ex-vrouw. Al die gesprekken leiden tot een herkenbaar portret van een van de meest markante Drenten van deze tijd.

Het boek is vanaf 22 januari te koop bij de boekhandels en op www.drentheboeken.com.
Dat ik besta komt door de taal is een uitgave van het Drentse Boek / Huus van de Taol.