Restauratie molen Zuidwolde gestart

Restauratie molen Zuidwolde gestart

ZUIDWOLDE – Voor de Meule van Wassens, de vervallen korenmolen van Zuidwolde, is een bijzonder moment aangebroken. De restauratie is namelijk gestart om de molen in het komende jaar weer in originele staat te herstellen.

Dinsdagochtend 11 december werd de 16.000 kg wegende kap van de molen getild en werd een noodkap geplaatst, nadat een week eerder de staart van de molen er al afgehaald was. De restauratie gaat ongeveer een jaar duren, vanaf het einde van 2019 zal de molen weer regelmatig draaien en graan malen. Nadat stichting De Meule van Wassens in september de bevestiging van de subsidies van de rijksoverheid en de provincie – totaal € 370.000 – had, kon het aanbestedingsproces in gang worden gezet. Molenmakerij Groot Wesseldijk uit Lochem (onderdeel van bouwbedrijf VAAGS uit Aalten) kreeg de opdracht.

In de komende maanden wordt gewerkt aan het herstellen van de constructie van de romp van de molen en het weer aanbrengen van een meelzolder. Ook de korte en lange spruit met daaraan de staart, onderdelen waarmee de wieken op de wind gezet kunnen worden, moeten helemaal vervangen worden. In de loop van 2019 gaat de molenmaker aan de slag met de wieken, het metsel- en rietwerk. Het is specialistisch werk dat op onderdelen ook in de werkplaats van de molenmaker plaatsvindt.

De ontwikkelingen van de restauratie en herbestemming zijn te volgen via de website (www.demeulevanwassens.nl), waar belangstellenden zich ook voor een digitale nieuwsbrief kunnen aanmelden.

Foto: Ben Verbeek