Start verwijdering eikenprocessierupsnesten

Start verwijdering eikenprocessierupsnesten

We starten met het verwijderen van nesten van de eikenprocessierups. Een gespecialiseerd bedrijf controleert eerst alle 15.000 eikenbomen van de gemeente. Vanaf 17 juni tot eind augustus zuigt het bedrijf nesten waar nodig weg.

Rond deze tijd bouwen eikenprocessierupsen hun nesten. Ze krijgen dan ook brandharen die kunnen loslaten. Deze kunnen bij mensen gezondheidsklachten als jeuk en huiduitslag veroorzaken. Ook huisdieren kunnen er last van krijgen. De gemeente wil deze overlast zoveel mogelijk tegengaan. In april en mei zijn daarom eikenbomen bespoten met biologische middelen. Dit gaat eikenprocessierupsen tegen voor ze brandharen krijgen, maar werkt nooit 100%. Daarom controleert de gemeente nu op nesten. Waar de nesten overlast veroorzaken, bijvoorbeeld omdat er veel mensen langskomen, worden ze verwijderd.

Heeft u last van de eikenprocessierups in een gemeentelijke boom?
Door de controles is in beeld waar nesten van eikenprocessierupsen zitten. U hoeft daarom niet alle nesten die u ziet te melden bij de gemeente. Ervaart u toch veel overlast van een nest? Dan leest u op www.staphorst.nl/eikenprocessierups hoe u dit kunt melden. Verwijder de nesten niet zelf. De rups laat namelijk extra brandharen los als hij zich bedreigd voelt.

Heeft u last van de eikenprocessierups in uw eigen boom?
De gemeente verwijdert alleen nesten in gemeentelijke eikenbomen. Zit er een nest in uw eigen eikenboom? Dan kunt u deze laten verwijderen door een gespecialiseerd hoveniersbedrijf.