Start bestrijding eikenprocessierups

Start bestrijding eikenprocessierups

Vanaf week 21 start in de gemeente Staphorst de bestrijding van de eikenprocessierups. Een gespecialiseerd bedrijf spuit de eiken langs een aantal wegen in met een biologisch middel met bacteriën. Dit om de ontwikkeling van de rupsen in een vroeg stadium tegen te gaan. Hierdoor vermindert het ongemak die de rupsen kunnen veroorzaken. De brandhaartjes van de eikenprocessierups kunnen namelijk gezondheidsklachten als jeuk en huiduitslag veroorzaken.

De preventieve werkzaamheden
Het middel wordt in de bomen gespoten met een tractor en een nevelspuit. Deze werkzaamheden zijn afhankelijk van het weer en gaan dag en nacht door. Het middel is ongevaarlijk voor mensen, huisdieren, vogels en planten. Op staphorst.nl/eikenprocessierups staat een kaartje met daarop de spuit route. Ook is hier meer informatie te lezen over de rups. De tractor en de nevelspuit zijn waarschijnlijk in de omgeving te horen, waardoor het kort, omdat de tractor continu doorrijdt, voor overlast kan zorgen. Het gespecialiseerde bedrijf doet zijn best om dit zoveel mogelijk te beperken.

Voorkomen door biodiversiteit
Tuineigenaren in de gemeente Staphorst kunnen ook helpen bij de bestrijding van de eikenprocessierups door te zorgen voor biodiversiteit. Met veel groen en bloeiende planten in de tuinen worden namelijk insecten en tuinvogels aangetrokken die rupsen eten.