Staphorst werkt aan oplossing voor woningnood met ambitieuze bouwplannen

Staphorst werkt aan oplossing voor woningnood met ambitieuze bouwplannen

De woningnood is in heel Nederland bezig, steeds vaker is het moeilijk om een huis te vinden. Als je al een geschikte koopwoning kunt vinden moet je vaak overbieden. Ook Rosalie Brakke (25 jaar) en haar vriend lopen daartegen aan:” Wij willen graag in Staphorst blijven wonen. Maar bij de eerste twee biedingen zijn wij helaas overboden. Toch hebben wij wel hoop dat we ons droomhuis voor 2026 nog gaan vinden.” 
Geschreven door: Bram Veninga- 4 juni 2025 
De gemeente Staphorst wil in 2030 1000 woningen gebouwd hebben. Daarna willen zij doorpakken met nog eens 1000 woningen erbij in de periode 2031-2041. Omdat er een woningtekort is dat moet worden opgelost. De gemeente heeft hiervoor een Meerjarenprogramma Woningbouw 2030 aan de raad gepresenteerd met locaties en opties waar deze woningen gebouwd kunnen worden. De raad heeft op 27 mei unaniem voor dit programma gestemd. Eén van de grotere projecten om de woningnood op te lossen is de nieuwbouwwijk De Slagen. Het schetsontwerp voor fase 3 van deze wijk is op 2 april unaniem goedgekeurd door de raad. Fase 3 moet gaan zorgen voor 400 woningen waarvan 30% sociale huurwoningen, 40% betaalbare koopwoningen en de resterende 30% duurdere koopwoningen zijn. Door deze goedkeuring kan de bouw van fase 3 naar verwachting begin 2026 van start gaan. Wethouder Lucas Mulder is daar dan ook erg blij mee:” Dat de raad het schetsontwerp heeft goedgekeurd is ontzettend goed nieuws. Het is het grootste plan in Staphorst, 400 woningen in 1 keer. En dat moet ook want de behoefte is enorm.” 
Grote vraag naar betaalbare woningen 
Dat de behoefte enorm is ziet ook projectontwikkelaar woonstichting Vechthorst Jeroen Bakker:” Het is onze taak als woonstichting om in te spelen op de woonbehoefte van alle inwoners. We houden de wensen van de inwoners dus ook erg in de gaten. En wij horen ook zeker veel geluiden van mensen die geen huis of niet een geschikt huis kunnen vinden. Dit moeten wij natuurlijk oplossen.” In Staphorst is tussen de 11 en 15 procent van de woningen sociale huur, dit is vergeleken met veel andere gemeentes laag, Zwolle heeft bijvoorbeeld 39% sociale huurwoningen. Staphorst wil dit wat meer in evenwicht brengen met de 30/40/30 regel. “Wij zien als woonstichting dat hier ook meer behoefte aan is. De jongeren komen daar vaak voor in aanmerking en worden nu soms bijna verplicht de gemeente te verlaten. Daarom is het fijn dat wij zo vroeg in het proces betrokken zijn geweest om onze expertise hierover te delen.” Dat woonstichtingen zoveel mogen meedenken is volgens Bakker niet gebruikelijk:” Meestal kom je er op het laatst bij en zijn er plekken aangewezen waar wij kunnen gaan bouwen. Het is wel heel prettig dat wij nu zelf onze mening daarover hebben kunnen geven. Want tussen bouwen en wonen zit vaak 10 jaar, staat iets op papier dan kan je dat bijna niet meer aanpassen.” 
Flexwoningen als tussenoplossing 
Als tussenoplossing voor de woningnood zijn aan de Ebbinge Wubbenlaan flexwoningen geplaatst. Rosalie Brakke woont daar nu: “Het is rustig, alles is nieuw. Ik woon hier prettig, maar hoop uiteindelijk met mijn vriend een woning te vinden waar we de komende 20 jaar plezier van kunnen hebben.” Rosalie wil graag in Staphorst blijven wonen:” We hebben wel gekeken naar plaatsen net buiten Staphorst, denk aan Rouveen. Maar dat voelt toch anders. We hebben alles in het dorp, familie, vrienden, winkels. In Rouveen zouden wij dat missen. Dus wij moeten goed opletten wanneer er wat beschikbaar komt in Staphorst en dan snel handelen.” 
 Wat gaat fase 3 van de Slagen inhouden? 
Eén van de grotere nieuwbouwprojecten in Staphorst is De Slagen, waar vroeger de focus van de wijk op duurdere koopwoningen lag, is dat verschoven naar sociale huur en betaalbare koopwoningen. Betaalbare koopwoningen zijn volgens de woonvisie van Staphorst woningen met een prijs tussen de 200.000 en 265.000 euro. Lucas Mulder geeft hier de volgende reden voor:” Er moet meer doorstroming komen. Er zijn bijvoorbeeld ouderen in een ééngezinswoning die daar blijven wonen, maar die houden wel 3 of 4 slaapkamers bezet. Dus moet er een ander product komen waar zij heen kunnen, want veel ouderen willen daar wel naar kijken.” Ook Jeroen Bakker ziet dat deze verschuiving nodig was:” Als we kijken naar de Slagen, dan kijk je ook echt naar de verdeling in type woningen. Zo zie je dat binnen de koopwoningen een hoog percentage gezinswoningen zijn, dus focussen wij ons op appartementen en kleinere woningen. Zo probeer je die balans te behouden zodat je voor iedereen die woont een passend product is.” Wethouder Mulder kijkt daarnaast ook nog naar zogenoemde stapelwoningen. Daarin wonen de jongeren boven, want die kunnen nog makkelijk de trap op en ouderen beneden met een tuin. Vanuit daar kunnen jongeren dan uiteindelijk doorstromen naar een ééngezinswoning. Er is echt behoefte aan kleinere, compacte woningen.” De focus bij het bouwen van woningen ligt meer bij jongeren. “Ik vind de huidige situatie voor jongeren wel echt schrijnend. De ouderen die hebben wel een woning, maar als je als jongere nog steeds thuis zit en al vijf jaar uit huis wilt is dat frustrerend. Maar beide doelgroepen hebben we op het oog.” 
Voor meer details over de Slagen kunt u het artikel “Fase 3 van de Slagen: Staphorst werkt aan de woningnood met 400 nieuwe woningen” lezen 
Is het genoeg om de woningnood op te lossen? 
Volgens Jeroen Bakker is het lastig in te schatten of de huidige plannen genoeg zullen zijn om het woningtekort op te lossen:” Ik zou niet kunnen zeggen of de plannen nu genoeg zijn, want ik heb geen glazenbol, maar wij denken wel dat het de goede kant op gaat. Wij moeten samen zorgen dat iedereen fijn en prettig kan wonen. ”De Slagen is een belangrijk onderdeel van de doelstelling van 1000 woningen in 2030, daarom heeft wethouder Mulder vertrouwen in een goede afloop:” De Slagen, het dienstcentrum, maar ook de plannen in Rouveen en IJlhorst moeten gezamenlijk bijdragen aan de realisatie van die 1000 woningen, en ik heb er vertrouwen in dat dat lukt.” Ook Rosalie blijft hoopvol, maar vindt dat de plannen laat op gang zijn gekomen: “Ik hoop niet dat ik moet wachten tot ná 2026 voor een huis. Maar het is goed dat er nu echt iets gebeurt.”