Fase 3 van de Slagen: Staphorst werkt aan de woningnood met 400 nieuwe woningen

Fase 3 van de Slagen: Staphorst werkt aan de woningnood met 400 nieuwe woningen

De gemeenteraad stemt unaniem in met het schetsontwerp voor fase 3 van de Slagen. De Slagen gaat voor 400 woningen zorgen en in fase 3 wordt een groot gedeelte van het infrastructuurplan besproken. Die 400 woningen zijn voor de gemeente belangrijk omdat zij in 2030 1000 woningen erbij willen hebben. De wijk wordt een mooie mix, 30% sociale huurwoningen, 40% betaalbare koopwoningen en de resterende 30% worden de duurdere koopwoningen. Door deze goedkeuring kan de bouw van fase 3 naar verwachting begin 2026 van start gaan. 

 Geschreven door: Bram Veninga – 9 april 2025
Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 18 maart wordt het voorstel voor het eerst concreet besproken. De plannen worden met groot enthousiasme ontvangen door de raadsleden. Toch zijn er vanuit de raad nog wel wat aanmerkingen en vragen op het plan. Zo maakt mevrouw Lubberink van de PVDA zich zorgen over het openbaar vervoer. De SGP en de CU maken zich nog wel zorgen over de verkeersdrukte van de nieuwe wijk.  
Ondanks de aandachtspunten op 18 maart wordt op 2 april unaniem besloten dat fase 3 van start kan gaan. Een compliment voor wethouder Lucas Mulder:” Dat de raad het schetsontwerp heeft goed gekeurd is ontzettend goed nieuws. Het is het grootste plan in Staphorst, 400 woningen in 1 keer. En dat moet ook want de behoefte is enorm.” 
De eerste grote stap 
Nu het schetsontwerp erdoorheen is kan er bijna gebouwd gaan worden. Nu moet er nog een omgevingsplan en een ruimtelijk kader worden opgesteld en door de raad goedgekeurd worden en dan kunnen ze gaan bouwen. “Zo’n proces kan nog wel 1 tot 2 jaar duren. Als we het omgevingsplan dit jaar nog door de gemeenteraad krijgen dan zou begin 2027 de eerste woningen af kunnen zijn.” Een gemiddeld plan voor een nieuwbouwwijk duurt 10 jaar van weiland tot aan het bouwen.  
De Slagen na jaren van vertraging weer op de rails 
Die 10 jaar heeft de Slagen al wel gehad. De eerste plannen voor de Slagen werden ontwikkeld in de begin jaren van 2000. Exploitatie Maatschappij Staphorst V.O.F. (EMS) en Megahome richten Staphorst Ontwikkeling B.V. op en starten met het bouwen van de woonwijk. Toch gaat het mis, in 2008 breekt een financiële crisis uit. Waardoor de dure huizen die gebouwd zijn op de Slagen niet verkopen, daardoor wordt de wijk een soort gatenkaas, voor een deel is er geen straatverlichting en staan onafgemaakte projecten op de bouwgrond. Het idee was dat de wijk afgebouwd zou worden als de dure huizen verkocht werden, maar door de crisis lukt dit niet. Staphorster aannemers had hun gedeelte afgebouwd, maar Megahome lukte dit niet. In 2017 spreekt het gerechtshof zelf uit dat tussen 2013 en 2016 sprake is geweest van wanbeleid. Na jarenlange procedures, en tussenkomst van een curator en de gemeente kocht EMS het gedeelte van Megahome over en werd het project weer opgepakt mede door de doelstelling van de gemeente om in 2030 1000 woningen te realiseren.   
 Wat gaat fase 3 van de Slagen inhouden? 
De focus van de wijk is verschoven van duurdere koopwoningen naar sociale huur en betaalbare koopwoningen. Betaalbare koopwoningen zijn volgens de woonvisie van Staphorst woningen met een prijs tussen de 200.000 en 265.000 euro. Lucas Mulder geeft hier de volgende reden voor:” Er moet meer doorstroming komen. Er zijn bijvoorbeeld ouderen in een ééngezinswoning die daar blijven wonen, maar die houden wel 3 of 4 slaapkamers bezet. Dus moet er een ander product komen waar zij heen kunnen, want veel ouderen willen daar wel naar kijken.” Zo kijkt Mulder ook naar zogenoemde stapelwoningen. Daarin wonen de jongeren boven, want die kunnen nog makkelijk de trap op en ouderen beneden met een tuin. Vanuit daar kunnen jongeren dan uiteindelijk doorstromen naar een ééngezinswoning. Er moeten gewoon kleinere en compactere woningen gebouwd worden.” De focus bij het bouwen van woningen ligt meer bij jongeren. “Ik vind de huidige situatie voor jongeren wel echt schrijnend. De ouderen die hebben wel een woning, maar als je als jongere nog steeds thuis zit en al vijf jaar uit huis wilt is dat frustrerend. Maar beide doelgroepen hebben we op het oog.” 
De sociale huurwoningen worden gebouwd door stichting Vechthorst en zal ongeveer 30% van de woonwijk invullen. Naast jongeren zullen er ook statushouders vanuit Waanders terecht komen. “Er is een enorm tekort aan huurwoningen, daarom hebben wij ook Waanders gehuurd, en dat contract is ook weer verlengt. Maar door deze extra woningen komt er ook voor de statushouders meer opties en zou de doorstroming ook beter moeten gaan en hopen wij dat we Waanders uiteindelijk niet meer nodig hebben.” 
Met de komst van die 400 woningen in de Slagen komen er veel nieuwe mensen in de wijk wonen. Daarom moet ook de verkeerssituatie worden aangepakt. Aansluitend op de Achthoevenweg komt een ontsluitingsweg richting de wijk waar je maximaal 30 km/u mag rijden. Er zal daar ook een rotonde worden aangelegd die moet zorgen voor de veiligheid. Daarnaast zijn er grote ambities voor de wijk, waaronder de mogelijkheid voor een school aan de rand van de Slagen, richting het al bewoonde gedeelte. Ook is er het plan voor een groenzone tussen het bedrijventerrein De Esch IV en de Slagen van ongeveer 10 meter breed. Door de wijk heen zullen speelplekken gemaakt worden voor kinderen en worden er fiets- en wandelpaden aangelegd. De PVDA maakt zich zorgen om de aansluiting van het openbaar vervoer met de wijk:” Wij als gemeente proberen al langer de bus meer richting dit gebied te laten rijden. Ook omdat er nu al een bedrijventerrein zit in dit gebied. De provincie gaat uiteindelijk over het openbaar vervoer en vanuit de laatste gesprekken zijn wij wel hoopvol dat met aandragen van andere routes de verbinding met dit gebied verbeterd gaat worden.” 
Naast deze faciliteiten staat duurzaamheid hoog op het vaandel. Op de projectwebsite is te lezen dat alle huizen een warmtepomp, zonnepanelen, vloerverwarming en goede isolatie bevat. Ook is er vanuit de waterschappen meegedacht over manieren om met regenwater om te gaan. Zo worden er wadi’s en buffers aangelegd om het regenwater vast te houden, en daarna zal het water rustig de grond in gaan waardoor droogte voorkomen wordt. 
De Slagen is een belangrijk onderdeel van de doelstelling van 1000 woningen in 2030:” De Slagen, het dienstcentrum, maar ook de plannen in Rouveen en IJlhorst moeten gezamenlijk bijdragen aan de realisatie van die 1000 woningen.”