In heel Nederland is er een woningtekort. Ook Staphorst heeft hiermee te maken, daarom wil de gemeente 1.000 woningen tot en met 2030 realiseren en nog eens ongeveer 1.000 woningen in de periode van 2031-2040. Dit betekent dat de huidige woningvoorraad met ongeveer 33% toeneemt. Hiervoor heeft de gemeente het Meerjarenprogramma Woningbouw 2030 op 13 mei gepresenteerd aan de gemeenteraad. Op 27 mei zal de gemeenteraad stemmen over het plan.
Geschreven door: Bram Veninga – 20 mei 2025
Een belangrijk onderdeel van dit plan is de aanwijzing van De Haan en de Muldersweg als locaties voor woningbouw binnen de dorpskern van Staphorst. Maar daar is ook kritiek op, zo spreekt de heer Hartman in de gemeenteraad zijn ongenoegen uit over de plannen bij de Muldersweg:” op 21 september 1987 kocht ik mijn woning aan de Muldersweg. Destijds heb ik nog aan de autoriteiten gevraagd of er achter mij nog gebouwd zou worden. Dit zou absoluut niet het geval zijn vanwege de hinder die het verkeer van de A28 geeft. Ik vind het dus ook ongelofelijk dat terwijl het verkeer wel met een factor van 3 is toegenomen er nu, in 2025 wel gebouwd mag worden. Mijn advies aan de gemeenteraad is dus ook om niet in te stemmen met het plan ten aan zien van de Muldersweg. Mocht u toch instemmen voel ik mij genoodzaakt een planschade bij de gemeente in te dienen.”
Naast omwonenden heeft de gemeente sowieso nog een aantal aandachtspunten voor het bouwen bij de Haan en de Muldersweg, denk dan aan geluidsoverlast van de snelweg en verkeersdruk op de nabijgelegen rotonde. Deze omstandigheden zouden nog roet in het eten kunnen gooien voor het plan rondom de Haan en de Muldersweg.
Ook is er een groot protest rondom de plannen bij de Slingerberg. In een ingezonden brief en tijdens de gemeenteraad leggen de bewoners uit waarom zij tegen de plannen zijn. De gemeente heeft in het plan geopperd om in Slingenberg 150 huizen te bouwen, maar de bewoners wisten van niets. Er is pas laat en eerst in het geheim informatie naar buiten gekomen, via een bijlage die eerst geheim was. In die bijlage werd gesproken over 50 woningen, nu spreekt de gemeente dus over 150. De bewoners voelen zich hierdoor buitenspel gezet, zeker omdat een projectontwikkelaar al vooraf grond had gekocht precies in het aangewezen gebied, wat vragen oproept over voorkennis en eventuele belangenverstrengeling. De bewoners zijn ook bang dat die extra woningen niet per se nodig zijn voor de woonbehoefte van Staphorst, maar dat hier vooral mensen van buitenaf, zoals Meppel, komen wonen. Ook vinden de bewoners dat de participatie ontbreekt: ” Woningbouw is hard nodig, daar zijn we het allemaal over eens. Maar bouwen moet zorgvuldig, met oog voor de omgeving, leefbaarheid en betrokkenheid van de gemeenschap. Door omwonenden en andere belanghebbenden buiten spel te zetten, wordt het draagvlak daarnaast ernstig aangetast. Participatie is geen hindernis, maar een essentieel onderdeel van goed bestuur. Het is zelfs een van de belangrijkste peilers van de Omgevingswet die op 1 januari 2024 in werking is getreden. Wil Staphorst ten aanzien van Slingenberg bewust niet in de geest van de nieuwe wetgeving werken?” Ook vinden zij het belangrijk dat het landschappelijk karakter behouden moet worden.
Tegen het plan zijn meerdere handtekeningen opgehaald en overhandigt aan de gemeente. Wethouder Mulder geeft tijdens de raad van 13 mei aan dat ze vooral ook op samenwerking inzetten bij de Slingerberg:” Als de raad dit plan vaststelt dan hebben wij het voornemen om de partijen bij elkaar te houden, dat er daarmee dus een gemeenschappelijke coöperatieve ontwikkeling ontstaat. We erkennen dus de risico’s bij deze gebieden, maar het is niet de intentie om een deel te bebouwen en een deel niet. Want het doel is natuurlijk wel om de wijk te realiseren.”
Al met al zou het voor de bewoners spannend worden wat er op de gemeenteraad van 27 mei gaat beslissen.