De bibliotheek in Staphorst is volop in ontwikkeling. Waar het vroeger vooral een plek was om boeken te lenen, wordt het nu steeds meer een bruisende ontmoetingsplek.
Geschreven door: Evi van der Meulen- 11 april 2025
Teamleider Connie Bosma van de Bibliotheek Staphorst licht toe: ‘’We zijn als bibliotheek heel erg de omslag aan het maken van een boekenbibliotheek naar een maatschappelijke bibliotheek. We willen de bruisende huiskamer van Staphorst worden. Waar de bieb een werkplek is voor mensen en waar mensen bijvoorbeeld kunnen studeren. We zijn druk bezig om die plannen uit te werken, zonder dat het ten koste gaat van de boeken.’’
Gratis lidmaatschap tot 24 jaar
Sinds oktober vorig jaar kunnen jongeren tot 24 jaar gratis lid blijven van de bibliotheek in Staphorst. In veel andere bibliotheken geldt dit maar tot 18 jaar. De gemeente Staphorst financiert dit initiatief. ‘’Als je 18 bent, moet je ineens de financiën zelf gaan regelen. Dat is toch wel een moment dat de bibliotheek iets minder belangrijk is om geld aan uit te geven. Dat is de reden dat deze kwetsbare groep dan afhaakt op dat moment. Waar ze het eigenlijk heel erg nodig hebben’’, Aldus Bosma.
Digitale hulp en taallessen
Naast het lenen van boeken biedt de bibliotheek ook steeds meer maatschappelijke diensten aan. ‘’We hebben hier elke maandagmiddag een inloopspreekuur van het Digiloket Informatiepunt Digitale Overheid. Mensen kunnen hier gewoon naar binnen lopen met vragen over het eigen gebruik van de laptop, tablet of smartphone én met vragen over de Digitale Overheid, bijvoorbeeld over DigiD. Die taken krijgen ook wij steeds meer, en daar krijgen we de benodigde ondersteuning voor. Dat is ook overgelegd vanuit de overheid. Maar nog niet veel mensen weten dat we als bibliotheek ook een digitaal hulppunt zijn.’’ Daarnaast heeft de bibliotheek een taalpunt waar vrijwilligers anderstaligen helpen met de Nederlandse taal. Twee keer per week komen hier tussen de 25 en 30 mensen naartoe.
Nieuwe studieplekken voor jongeren
Vorige week is een ‘hushmeet’ geïnstalleerd, een speciale stiltewerkplek. Dit is een eerste stap om meer jongeren naar de bibliotheek te trekken. ‘’We willen echt graag meer jongeren aantrekken. Vooral in Staphorst zijn veel grote gezinnen. Dus ik denk dat er best veel vraag is naar werkplekken van meiden en jongens die thuis geen rust vinden maar toch wel willen studeren. Je ziet dat als je in Zwolle in de Stadkamer komt of in Utrecht of andere grote steden, dat dat eigenlijk al heel gewoon is. Ik denk dat dat hier ook best wel zou kunnen. Maar daar moet je goede werkplekken voor hebben.’’ De bibliotheek biedt al veel faciliteiten, zoals gratis koffie en thee, een warme ruimte, toiletten, kranten en tijdschriften, gratis wifi, oplaadpunten en vooral rust om te werken of studeren. Er wordt zelfs gewerkt aan een nieuw vloerplan om de ruimtes nog beter in te richten.
Toegankelijk voor iedereen
De bibliotheek is er voor iedereen, ongeacht achtergrond of geloof. “Mensen denken ook vaak dat de bibliotheek alleen voor leden is, maar dat is niet zo. Alleen het lenen van boeken is exclusief voor leden. Alle andere voorzieningen, zoals lezingen, bijeenkomsten en werkplekken, zijn voor iedereen toegankelijk.”
Minima-abonnement
Voor inwoners met een minimuminkomen is er een speciaal minima-abonnement. In de Week van Lezen en Schrijven in oktober ontvangen zij een brief van de gemeente, waarmee ze een jaar lang gratis lid kunnen worden van de bibliotheek. ‘’Doordat ze weinig geld hebben raken ze toch eerder in een sociaal isolement. We willen ook voor die mensen juist een huiskamer bieden. En een plek waar ze op adem kunnen komen.’’
Meer informatie is te vinden op www.mijnbieb.nl of loop gewoon naar binnen. “Iedereen is altijd welkom in de bibliotheek!”